Tuesday, July 28, 2009

Gambar-gambar ijtima'

Assalamualaikum warahmatullah sahabat-sahabat.. harap nya tidak terlambat lagilah entri kali ini. Kalau rasa-rasa dah sejuk tu kira warm up balik lah..

Bukan tak mahu buat cepat tapi al-maklumlah very the beezee manjang... ate pulak kekadang idea tak nak datang. Camno nak nulih. Ada idea maso lak tak do. 'Bersilat' ngan anak-anak. Ado idea dan maso komputer lak kono guno. (Adehh yang den cakap nogori ni apesal lah pulak nih...ni Mas nya pasai lah ni...hiks...) Bila dah ada idea ada masa komputer pun free dah..aleh-aleh keyboard lah pulak buat hal. (dah crite dah dalam entri lepas..hihi..) ate camner...hiks.. eh membebel ni buat hapa.. jom layannn...

Gambo-gambo je lah yek nak cerita tak reti...sebab hubby yang pegi. Sekurang-kurangnya mendapat gambaran pada sahabat-sahabat yang nak tahu tu dan yang tak pegi. Ya lah tak semua tahu pasal tabligh ni kan..apa di buat waktu ijtima' tu ...

Walaupun tak digalakkan mengambil gambar sebab bukan itu sebab berijtima' tapi diharap gambar-gambar ini sedikit sebanyak memberi info lah. Bukankah gambar boleh menceritakan sebahagian cerita...? Kalau sahabat-sahabat nak tahu lebih lanjut karkuzari (laporan) boleh le tinjau ke http://gotabligh.com/ atau lagi gambar-gambar ke http://muara100.blogspot.com/

Oke moh tengok ...



Alhamdulillah PM sempat juga berkunjung walau seketika

VVIP juga turut hadir memeriahkan suasana

Jemaah sedang khusyuk bersolat




Mendengar bayan




Berwudhuk lebih awal untuk mengelakkan kesesakan. Sewaktu ini juga diberitakan mereka diuji dengan kehabisan air. Tapi dengan izin Allah semuanya dapat diatasi.




SYABAS penyumbang air utama semasa ijtima' selain bomba

Bergilir mengambil wudhuk




Bergerak ke Masjid Kuarters KLIA untuk solat Jumaat


Sedang menunggu waktu solat



Sejurus selesai solat jumaat






Khemah tambahan jemaah Bangladesh (ramai diaorang ni sampai kena tambah khemah.. subhanallah!)


Sebahagian jemaah khidmat shuttle menunggu untuk perkhidmatan seterusnya di masjid KLIA
(terpaksa menunggu di luar kawasan ijtima' untuk elakkan 'melekat' di dalam, langsung tidak boleh membawa jemaah keluar masuk)




Suasana malam hari


Sewaktu tiada program

Jalan-jalan cari makan



Warung-warung sentiasa sesak



tu dia dulang... ni untuk serve jemaah makan...satu dulang rm10 boleh di makan untuk 5 orang
(makan untuk jemaah Malaysia kenalah bayar sendiri tetapi untuk jemaah foreign makanan memang disediakan percuma sebagai menghormati jemaah tetamu)

attar datang dari kemboja


Selepas ijtima' berakhir...kelihatan jemaah berpusu-pusu untuk pulang. Insyaallah masing-masing telah mendapat sesuatu sepanjang mengikuti ijtima'.
Ambillah kebaikan di dalamnya. Jangan jadikan perkara-perkara remeh yang ditemui sebagai penghalang untuk meneruskan usaha yang mulia ini.
Diharap peluang dan ruang yang telah Allah izinkan untuk berijtima' kali ini telah memberi kekuatan agar lebih 'mantop' lagi untuk meneruskan usaha memperjuangkan sunnah Rasul ini.

wallahualam.

Sunday, July 26, 2009

Apa khabar...

ditulis sebaik saja dapat keyboard baru

Assalamualaikum warahmatullah sahabat-sahabat...

Lama tidak dapat mengupdate blog.. selain memang sentiasa beezee seorang SAHM.. seminggu lepas keyboard saya pulak 'demam'... istilah lain dah cukup hukum lah tuh... kejap ok kejap tak ok...last-last 2 hari lepas 'kong' terus...(tergendala misi nak buat entri baru) jadiknya sekadar boleh surfing2 ajelah tak boleh nak menaip apa pun. Sib baik lah si tikus okey... (mouse ler). Boleh gak lah merayau-rayau...tapi ikut jelah jejak yang dah ada...masuk dan masuk dan masuk...he he he...

Dalam merayau rayau tu terjumpalah klip2 video kat bawah nih...sekadar berkongsi..


video

mmm...gerammnyer...

video

anak sapa ni haaa....

video


Pastu pulak tak sangka terjumpa lah yang ni... ish ish ish.. kelakar bukan? Bukan? Apa pendapatan anda? (tak cukuuppppp) tu ler... solat sanggup dipermain-mainkan... ni lah dunia akhir zaman... astaghfirullah... kalau nak buat lawak pun benda lain tak boleh ker?? Patutlah Islam dihina kalau dah kita sendiri tak menjaganya. Sama-samalah kita membantu usaha atas iman agar hidayat Allah tersebar seluruh alam...amin.

Kepada sahabat yang buzz saya kat ym tu sori ler asyik balas ngan icon2 aje...

Wednesday, July 15, 2009

Seribu wajah satu aqidah



Alhamdulillah dengan rahmat Allah taala Ijtima' Malaysia telah dapat berlangsung dan berakhir dengan jayanya.

Sehubungan itu juga meluas berita mengenai ijtima' di mana-mana. Dengan kehadiran ratusan ribu orang malah Perdana Menteri yang sanggup 'turun padang' serta orang-orang kenamaan lainnya tentulah ia sesuatu yang boleh dibanggakan.

Cuma janganlah kita terlalu gembira dan leka dengan gahnya bilangan yang hadir itu. Bukan fokus kita kepada kehadiran yang ramai tetapi apakah perubahan yang kita boleh lakukan selepas ijtima' tersebut.

Kejayaan adalah hak mutlak Allah taala. Kita hambanya hanya mengusahakan saja. Allah Maha Kuasa manusia tiada apa.

wallahualam.

Wednesday, July 1, 2009

Lembutnya hati mereka...

Semenjak dua menjak ni ralit pulak saya melayari blog-blog di internet sampai tak sempat nak mengupdate blog sendiri. Macam-macam yang saya jumpa canggihs manggihs semuanya. Dalam pada saya berblogging blogging tu terjumpa saya satu blog yang memuatkan gambar-gambar yang sungguh menyentuh perasaan. (Video pun ada tapi tak tau macamana nak ambik) Jadi saya ambil gambar-gambar tu (dah mintak izin tau!) untuk di kongsi bersama agar kita mendapat sesuatu selepas melihatnya.


Subhanallah! Anak-anak kecil ini menangis sewaktu berdoa mohon keampunan daripada Allah..

Bersungguh-sungguh mereka..

Sedangkan mereka ini tidak berdosa...

Bagaimanakah kita?



Semoga kita ambil iktibar dengan gambar-gambar ini. Ini bukan lakonan. Ini adalah tangisan keinsafan lahir dari hati anak-anak yang bersih. Kita bagaimana? (saya lah tuuu) Adakah hati-hati kita masih sekeras batu? Tak rasa apa apa pun. Tengok filem boleh pulak menangis kan...Ya Allah! Sekurang-kurangnya kalau pun kita tidak boleh menangis dalam mengenangkan dosa...menangislah kita sebab hati ini terlalu keras...


Gambar-gambar ini saya ambil dari blog http://al-ansoriyy.blogspot.com. Anak-anak adalah merupakan pelajar Maahad Tahfiz Al_Quran Dan Hadith Al-Ansori. Semasa gambar di ambil anak-anak sedang mengikuti program motivasi anjuran maahad berkenaan.