Tuesday, July 28, 2009

Gambar-gambar ijtima'

Assalamualaikum warahmatullah sahabat-sahabat.. harap nya tidak terlambat lagilah entri kali ini. Kalau rasa-rasa dah sejuk tu kira warm up balik lah..

Bukan tak mahu buat cepat tapi al-maklumlah very the beezee manjang... ate pulak kekadang idea tak nak datang. Camno nak nulih. Ada idea maso lak tak do. 'Bersilat' ngan anak-anak. Ado idea dan maso komputer lak kono guno. (Adehh yang den cakap nogori ni apesal lah pulak nih...ni Mas nya pasai lah ni...hiks...) Bila dah ada idea ada masa komputer pun free dah..aleh-aleh keyboard lah pulak buat hal. (dah crite dah dalam entri lepas..hihi..) ate camner...hiks.. eh membebel ni buat hapa.. jom layannn...

Gambo-gambo je lah yek nak cerita tak reti...sebab hubby yang pegi. Sekurang-kurangnya mendapat gambaran pada sahabat-sahabat yang nak tahu tu dan yang tak pegi. Ya lah tak semua tahu pasal tabligh ni kan..apa di buat waktu ijtima' tu ...

Walaupun tak digalakkan mengambil gambar sebab bukan itu sebab berijtima' tapi diharap gambar-gambar ini sedikit sebanyak memberi info lah. Bukankah gambar boleh menceritakan sebahagian cerita...? Kalau sahabat-sahabat nak tahu lebih lanjut karkuzari (laporan) boleh le tinjau ke http://gotabligh.com/ atau lagi gambar-gambar ke http://muara100.blogspot.com/

Oke moh tengok ...Alhamdulillah PM sempat juga berkunjung walau seketika

VVIP juga turut hadir memeriahkan suasana

Jemaah sedang khusyuk bersolat
Mendengar bayan
Berwudhuk lebih awal untuk mengelakkan kesesakan. Sewaktu ini juga diberitakan mereka diuji dengan kehabisan air. Tapi dengan izin Allah semuanya dapat diatasi.
SYABAS penyumbang air utama semasa ijtima' selain bomba

Bergilir mengambil wudhuk
Bergerak ke Masjid Kuarters KLIA untuk solat Jumaat


Sedang menunggu waktu solatSejurus selesai solat jumaat


Khemah tambahan jemaah Bangladesh (ramai diaorang ni sampai kena tambah khemah.. subhanallah!)


Sebahagian jemaah khidmat shuttle menunggu untuk perkhidmatan seterusnya di masjid KLIA
(terpaksa menunggu di luar kawasan ijtima' untuk elakkan 'melekat' di dalam, langsung tidak boleh membawa jemaah keluar masuk)
Suasana malam hari


Sewaktu tiada program

Jalan-jalan cari makanWarung-warung sentiasa sesaktu dia dulang... ni untuk serve jemaah makan...satu dulang rm10 boleh di makan untuk 5 orang
(makan untuk jemaah Malaysia kenalah bayar sendiri tetapi untuk jemaah foreign makanan memang disediakan percuma sebagai menghormati jemaah tetamu)

attar datang dari kemboja


Selepas ijtima' berakhir...kelihatan jemaah berpusu-pusu untuk pulang. Insyaallah masing-masing telah mendapat sesuatu sepanjang mengikuti ijtima'.
Ambillah kebaikan di dalamnya. Jangan jadikan perkara-perkara remeh yang ditemui sebagai penghalang untuk meneruskan usaha yang mulia ini.
Diharap peluang dan ruang yang telah Allah izinkan untuk berijtima' kali ini telah memberi kekuatan agar lebih 'mantop' lagi untuk meneruskan usaha memperjuangkan sunnah Rasul ini.

wallahualam.

No comments:

Post a Comment